Lumen en Kelvin, hoe zit het ook alweer?

Als we het hebben over Lumen dan bedoelen we eigenlijk de lichtsterkte. Hoeveel licht geeft een LED lichtbron af. Vroeger (toen was alles simpeler) hadden we de Watt eenheid. Dit zei ons iets over verbruik of opbrengst. Echter, Watt gaf niet duidelijk weer wat precies de lichtsterkte was.

Op dit moment hebben we twee eenheden die samen de sfeer van een LED lichtbron bepalen, Lumen en Kelvin. Bij Lumen gaat het name over de lichtsterkte en bij Kelvin over de kleurtemperatuur. Je kunt dus in theorie 300 lumen hebben bij verschillende kleurtemperaturen.

Lumen

Deze eenheid is iets van de laatste jaren. Het geeft de lichtsterkte van de lichtbron aan. Deze eenheid is te berekenen maar die info besparen we je.

Hieronder beschrijven we per ruimte even kort wat je in totaal aan Lumen nodig hebt. Uiteraard is dit een leidraad want als je bijvoorbeeld een badkamer hebt van 100 m2 dan is het verhaal alweer anders.

Slaapkamer

In de slaapkamer heb je een mix van lichtsterktes nodig. Voor romantische avonden wil je gewoon minder lichtsterkte maar als je die ene trui in je kast zoekt dan heb je meer lichtsterkte nodig. Als richtlijn voor de slaapkamer kun je 2000 – 4000 lumen aanhouden. Dat is dus een optelsom. Als je 1 spotje hebt met 350 lumen dan heb je er bijna 10 nodig 🙂

Werkkamer

Om gezond te kunnen werken heb je eigenlijk op je werkplek alleen al 800 – 1000 lumen nodig. Als je de hele kamer goed in het licht wilt zetten iets tussen de 3000 – 5000 lumen.

Badkamer

Zoals bijna in elke ruimte in je huis ga je altijd op zoek naar het beste gemiddelde. In de badkamer heb je meestal goed licht nodig i.v.m. scheren, opmaken of tanden poetsen. Tussen de 2000 – 4000 lumen is wel voldoende.

De laatste tijd is het een trend in met name grotere badkamers om wat meer sfeer te hebben. Met onze EIVA producten kun je bijvoorbeeld ook LED lichtbronnen met filament gebruiken.

Eetkamer

Dit is natuurlijk wel de lastigste kamer. Je hebt een combinatie nodig van praktisch en sfeer. Als je bij een eettafel ook gaat lezen dan heb je bij voorkeur een dimmer nodig. In de kamer heb je 3000 – 6000 lumen nodig.

Kelvin

Hier kunnen we een heel lang verhaal over schrijven maar de onderstaande foto laat het allemaal goed zien. Van 1000 Kelvin tot 10000 Kelvin.


Kelvin kleurtemperaturen

2000 – 2200 K

Dit is met name de kleurtemperatuur voor decoratieve en secundaire verlichting. Zoals bijvoorbeeld kaarslicht. Dit is een warme e plezierige kleurtemperatuur voor in de avond.

2700 K

Primair licht voor alle huishoudelijke verlichting.

300 K en hoger

Voornamelijk voor zakelijk gebruik. Niet echt sfeervol maar functioneel.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.bluenow.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.